Tips voor het kiezen van een goede passende babynaam

   Voornamen    Tips over voornamen

  • Ben je zwanger en heb je nog geen idee over de voornaam van je toekomstige baby. Doe onze exclusieve voornamen test en krijg mooie inspirerende voornamen te zien.

  • Past de babynaam bij het zusje of broertje? Wij helpen je!

  • Houdt bij het zoeken naar een voornaam, de achternaam in het achterhoofd. Spreek de combinatie van beide namen eens hardop uit en bepaal of de combinatie goed klinkt. Indien je meerdere voornamen aan je baby wilt geven, let dan op de volgorde hiervan. Bijvoorbeeld, de volledige naam Kristina Ursula Theresa de Bruin, is een minder fraaie naam als een brief geadresseerd wordt aan Mevr. K.U.T. de Bruin. Kijk op Naam past bij gezin om de voornamen, initialen en achternaam te zien.

  • Wanneer je een mooie naam hebt gevonden, laat die naam dan even bij je bezinken. Wat soms op het eerste gezicht leuk lijkt, kan op een ander moment toch minder lijken. Kijk na enkele dagen of je die naam nog steeds mooi vindt. Een goede naam is een naam die naast mooi ook goed bij je aanvoelt.

  • De meeste voornamen beginnen met een A, M of S. Het is makkelijk als de eerste letter van de voornamen binnen het gezin verschillend zijn. Als vader Boudewijn Visser zijn kersverse zoon Brent noemt, dan zal later bijvoorbeeld binnenkomende post, op naam van de heer B. Visser staan. Welke van de twee?
  • Een lange naam wordt in de praktijk vaak afgekort. Bedenk hoe een lange naam eventueel afgekort klinkt. In plaats van »Hé, Alexandra!« kan bijvoorbeeld »Hé, Alex!« geroepen worden.

  • Denk bij het uitzoeken van een naam ook eens aan een samengestelde voornaam. Bijvoorbeeld Ivo-Marijn. Zoek op de naam van je voorkeur en kijk naar de namen die lijken op deze naam.

  • Bedenk hoe een buitenstaander de naam zal opschrijven wanneer die persoon de naam hoort. Een creatieve of aparte naam lijkt op het eerste gezicht leuk, maar kan in de praktijk minder leuk zijn als je kind later zijn naam steeds moet spellen. Het makkelijkste is een naam te kiezen die je schrijft zoals ie klinkt of voor een algemeen bekende naam te kiezen waar niet snel schrijffouten bij gemaakt zullen worden.

  • Houdt er rekening mee dat het aangeven van de naam bij de burgerlijke stand geweigerd kan worden. Dit is tegenwoordig zelden het geval, maar soms kan de ambtenaar de naam weigeren ter bescherming van het kind, omdat de naam 'ongepast' is. Lees meer over: De voornaam en achternaam kiezen en de wet.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Babynamen 2023

Inspiratie voor babynamen vind je hier:
Babynamen met 3 letters
Babynamen met 4 letters
Babynamen met 5 letters
Babynamen met 6 letters

Hier vind je babynamen met een specifieke beginletter of laatste letter van A tot Z.
Babynamen beginnend met de letter:   –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –  

Zoek mooie babynamen 2023

Vind leuke mooie lieve stoere namen. Populaire (favoriete, veel voorkomende) namen en unieke (niet veel voorkomende, zeldzame, onontdekte, unieke) namen. Nederlandse en internationale namen. Naam voor een eigenzinnig zorgzaam sociaal creatief en sportief kindje. Je vindt hier namen van beroemdheden, namen uit een roman, religieuze namen...

Korte naam / lange naam
Populaire of unieke namen


NaamkenmerkenVerfijn je zoekopdracht
Karakter van de baby

Woont in een

Leuke boeken met babynamen voor jou!

Jongensnamen

Jongensnamen

de leukste, mooiste en liefste namen voor uw baby

Meisjesnamen

Meisjesnamen

In dit boek vind je de leukste, meest bijzondere en mooiste meisjesnamen uit de hele wereld. Er is keus uit meer dan twaalfduizend

Hoe zal ik je noemen ?

Hoe zal ik je noemen ?

In dit vrolijke boek van Babette staan meer dan 1000 eigentijdse namen voor jongens en meisjes. De namen zijn allemaal voorzien va

Babynamen boekje

Babynamen boekje

Je vindt hier uitgebreide alfabetische lijsten met de meest uiteenlopende meisjes- en jongensnamen, lijstjes met populaire namen.

Babynamenboek 10.000 jongens & meisjes namen

Babynamenboek 10.000 jongens & meisjes namen

Dit babynamenboek is extra bijzonder omdat zowel jij als je partner je voorkeursnamen kunnen aankruisen.

Groot voornamenboek 2018

Groot voornamenboek 2018

Op zoek naar een mooie naam voor je baby? Of benieuwd naar de betekenis van je eigen naam? Het groot voornamenboek 2018 geeft niet alleen klassieke namen, maar ook de allernieuwste. Dus Jan, Piet en Klaas, maar ook Aras, Bojan, Ramses, Yari, Jill, Lexy en Teske.

Van Dale Voornamenboek

Van Dale Voornamenboek

Elke naam heeft een eigen verhaal, het Van Dale Voornamenboek. We hebben allemaal een voornaam, maar welke geschiedenis gaat er eigenlijk schuil achter onze namen? Wat betekent een voornaam precies, waar komt deze oorspronkelijk vandaan en hoe of wanneer is een bepaalde naam in de mode geraakt?