De voornaam en achternaam kiezen. Wat zegt de wet ?

   Zwangerschap   Wet over voornamen

Ouders zijn in principe vrij een voornaam te kiezen voor hun kind.
Een kind krijgt de achternaam van 1 van de ouders.

De voornaam kiezen
De achternaam kiezen
Kind kan na 16e zelf naam veranderen of wijzigen

De voornaam kiezen

Ouders zijn in principe vrij een voornaam te kiezen voor hun kind. Belangrijkste voorwaarde is dat de naam niet ongepast mag zijn. Denk daarbij aan een scheldwoord, een spottende naam waarvan de drager in zijn leven alleen maar last kan hebben of een naam die bestaat uit een zeer groot aantal namen.

De ambtenaar van de burgerlijke stand bepaalt of de voornaam wordt geaccepteerd. Geven de ouders hun kind geen voornaam of weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand de opgegeven voornaam? Dan kiest hij zelf een naam. Is de naam vastgelegd in de registers van de burgerlijke stand, dan is deze niet meer zomaar aan te passen. Dat kan alleen bij de rechtbank, als u belangrijke redenen voor een naamswijziging heeft.

Bron

De achternaam kiezen

Bij de geboorte, erkenning of adoptie van een kind óf bij gerechtelijke vaststelling van het vaderschap, ontstaat een officiële familieband. Het kind krijgt de achternaam van 1 van zijn ouders. Samenvoegingen van beide achternamen tot 1 nieuwe naam is niet toegestaan.

De ouders kunnen zelf kiezen welke naam zij aan hun kind geven: die van de vader of die van de moeder. Het moet dan wel om het eerste kind gaan. Ouders kiezen de naam uiterlijk bij de aangifte van de geboorte. Het is ook mogelijk de naamskeuze al voor de geboorte officieel te maken. Veel ouders kiezen voor deze optie, omdat het moeilijker is vlak na de geboorte gezamenlijk naar het gemeentehuis te gaan.

Achternaam geldig voor alle kinderen in een gezin
Als de keuze eenmaal is gemaakt, wordt deze vastgelegd in de registers van de burgerlijke stand. De naam kan dan niet meer worden gewijzigd en geldt óók voor alle volgende kinderen in het gezin. Met deze regel wil de overheid de eenheid van de familienaam behouden. Het maakt daarbij niet uit of het eerste kind is geboren, erkend of geadopteerd of dat sprake is van gerechtelijke vaststelling van het vaderschap.

Wanneer de ouders niet kiezen voor een achternaam, krijgt het kind automatisch de naam van zijn vader of zijn moeder. Daarbij is er een verschil tussen gehuwde en niet gehuwde ouders:

Naamskeuze bij gehuwde ouders: Een kind van gehuwde ouders krijgt automatisch de achternaam van de vader. Echtgenoten kunnen het kind ook de achternaam van de moeder geven. Daarvoor moeten zij samen (én persoonlijk) een verklaring afleggen bij de burgerlijke stand, voor of tijdens de aangifte van de geboorte. Een schriftelijke verklaring wordt niet geaccepteerd. U kunt als u getrouwd bent, maar 1 naamskeuze doen. De naamskeuze voor het eerste kind geldt voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders in het gezin. Dit is zo om binnen het gezin eenheid van naam te bewaren. U kunt de gekozen achternaam niet meer wijzigen.

Kind kan na 16e zelf naam wijzigen of veranderen

Er zijn 2 situaties waarin kinderen direct te maken hebben met een naamskeuze. Als het kind bij de adoptie, erkenning of gerechtelijke vaststelling van het vaderschap ouder is dan 16 jaar, mag het zelf een achternaam kiezen. Ook wanneer een kind meerderjarig wordt, krijgt het 1 keer de mogelijkheid om zijn of haar naam te wijzigen of te veranderen. Het kind moet dan zelf een verzoek indienen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bron

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Babynamen 2024

Inspiratie voor babynamen vind je hier:
Babynamen met 3 letters
Babynamen met 4 letters
Babynamen met 5 letters
Babynamen met 6 letters

Hier vind je babynamen met een specifieke beginletter of laatste letter van A tot Z.
Babynamen beginnend met de letter:   –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –  

Zoek mooie babynamen 2024

Vind leuke mooie lieve stoere namen. Populaire (favoriete, veel voorkomende) namen en unieke (niet veel voorkomende, zeldzame, onontdekte, unieke) namen. Nederlandse en internationale namen. Naam voor een eigenzinnig zorgzaam sociaal creatief en sportief kindje. Je vindt hier namen van beroemdheden, namen uit een roman, religieuze namen...

Korte naam / lange naam
Populaire of unieke namen


NaamkenmerkenVerfijn je zoekopdracht
Karakter van de baby

Woont in een